MikroTik CubeG-5ac60aypair - Wireless Wire Cube Pro 60GHz Link
802.11.ay standardı ile MikroTik Wireless Wire Cube Pro modeli, 1 KM uzaklıklara kadar yüksek hızlı noktadan noktaya bağlantılar kurmanıza olanak sağlarken, eklenen Kanal 5* Desteği sayesinde 2.4 KM uzaklığa kadar olan bağlantı ihtiyaçlarınızda kolaylıkla kullanabileceğiniz bir performans alternatifi olarak yer almakta.
Ürün set halinde satılmaktadır, görünen fiyat noktadan noktaya link fiyatıdır.
Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde Hız ve kararlılık için kablolara güvenmemiz gereken günler yavaş yavaş geride kalıyor. 60GHz frekansındaki çözümler, Fiber kablo deneyiminde elde edilen hız ve kararlığı düşük maliyet ve kurulum&kullanım rahatlığı ile elde etme imkanı sunmakta.
802.11.ay standardı ile MikroTik Wireless Wire Cube Pro modeli, 1 KM uzaklıklara kadar yüksek hızlı noktadan noktaya bağlantılar kurmanıza olanak sağlarken, eklenen Kanal 5* Desteği sayesinde 2.4 KM uzaklığa kadar olan bağlantı ihtiyaçlarınızda kolaylıkla kullanabileceğiniz bir performans alternatifi olarak yer almakta.
Set halinde, önceden ayarlanmış bir biçimde satılan MikroTik Wireless Wire Cube Pro ile link kurmak için yapmanız gereken tek şey cihazları engelsiz görüş sağlayacak biçimde monte etmek, böylece yüksek hızlı bağlantının imkanlarından ilave ayar yapmadan hızlıca yararlanmaya başlayabilirsiniz. Kötü hava koşullarında düşükte olasa yaşanabilecek kopmalara karşı alınmış bir önlem olarak Wireless Wire Cube Pro modelinde dahili olarak 5GHz yedek radyo kartı bulunmaktadır, bu sayede bağlantınız her koşulda kesintisiz çalışmaya devam edecektir.
Ürüne Ait Teknik Detaylar ve Yazılım Güncelleme Bağlantıları İçin Tıklayın
60GHz için göz önünde bulundurulması gereken detaylar
60GHz frekansının yavaş yavaş yaygınlaşması ile; “Bu kadar yüksek frekans yağışlı havalarda ciddi problemler çıkartıyor mu?”sorusu akıllara gelmekte. 60GHz frekansındaki en büyük problem yağıştan ziyade oksijen kaynaklı zayıflamadır. Havadaki Oksijen molekülleri, 60GHz frekansındaki RF enerjisini çok yüksek oranda emer. Bu nedenle bağlantı mesafeleri engelsiz görüşün mükemmel bir biçimde sağlandığı bir ortam düşünüldüğünde, düşünülenden çok daha kısa olacaktır. 60GHz'de yaşanacak tahmini kayıp değeri kilometre başına 15dBi veya daha fazla olacak biçimde değerlendirilebilir. Peki ya yağmur, sis, karla karışık yağmur, kar, vb. yağışların etkisi ne seviyede? Elbette bu ihtimaller arasındayağmur bağlantı problemlerinin en büyük sebepleri arasında, fakat yağmur çeşitlilik gösterebilen bir yağış türü olduğu için, 60GHz frekansında farklı yağış durumlarında farklı performans kayıpları yaşanmaktadır. Yağmur damla boyutları her ne kadar coğrafi koşullara göre değişiklik gösterse de genel olarak kabul edilen yağmur damla boyutlarına göre meydana gelecek sinyal kalite kaybı oranlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz
Yağmur Kayıp Oranları
Tür
Boyut
Kayıp
Çiseleme
.25mm/sa
0.2dB/km
Hafif Yağmur
2.5mm/sa
1.8dB/km
Orta Yağmur
12.5mm/sa
5.6dB/km
Şiddetli Yağmur
25mm/sa
9.5dB/km
Sağanak
50mm/sa
17dB / km
Tropikal Yağmur
100mm/sa
28dB/km
Muson Yağmuru
200mm/sa
38dB/km
Yukarıdaki tabloda yer alan bilgiler ve Wireless Wire DISH teknik kabiliyetleri göz önünde bulundurulduğunda;100 Metrelik iletişim uzaklığında şiddetli yağışta 1.7 dBi’lik bir verim kaybı ile karşılaşılabileceğini söyleyebiliriz.Ürünün limitlerinde, yani 1,5 KM’lik bir uzaklıkta kullanıldığı bir uygulamada şiddetli sağanak yağışın sebep olduğu kayıp ise 18-19 dBi olacaktır. Bu koşulda bağlantınızın stabil kalması için sönme aralığını (Fade margin) +20dBi olarak düşünmeniz gerekmektedir. Yoğun sis ve kalın bulutların ise 60GHz frekansı üzerinde hiç bir etkisi olmamaktadır. Bu yüzden bu iki hava koşulunun problem yaratma ihtimalini rahatlıkla gözardı edebilirsiniz. Özetle; 100-200 metre gibi kısa mesafelerde yağmur kaynaklı kayıplar rahatlıkla göz ardı edilebilirken, 1.5 KM gibi uzak mesafe bağlantılarda çıkış gücü hesaplamaları kritik öneme sahiptir. Hesaplama yapılmadan kurulan Plansız bağlantılarda yağışlı havalarda sorunsuz bağlantı elde edilecektir, fakat yağışlı havalarda kopmalar yaşanabileceği veya verimliliğin ciddi oranda kayba uğrayacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.